Cum sa te imbraci cu doar 15 haine timp de….
4 luni?!
Mai precis, pentru exactitate, 15 haine pentru 129 de zile.
Asta este garderoba mea, astea sunt toate hainele pe care le-am adus cu mine in strainatate, unde m-am mutat temporar cu munca.
In total, strainatate + Romania, am 27 de haine, rezultat al unor chinuri titanice care au durat mai bine de 2 ani.
Am facut o tranzitie dureroasa de la 2 sifoniere pline-ochi cu haine, la un rucsac plin.
Si ma simt BINE!!!! Sunt atat de fericita!
Hai sa va spun cum am facut!
Daca nu stiti deja povestea mea, o puteti citi aici sau o puteti asculta aici, in podcastul #reMIND.
Odata cu transformarile pe restul planurilor, schimbarea a patruns si in sifonier.
Pur si simplu nu am mai putut face fata mormanelor de haine, ale mele si ale celor 3 copii ai mei.
Mereu trebuia sa spal, sa intind, sa usuc, sa sortez, sa impaturesc, sa calc (daca ma mai tineau nervii), sa asortez, sa negociez rochite si tinute, sa nu gasesc perechea, sa nu se mai potriveasca, sa le depozitez, sa le ascund….
Cand veneau pe la noi prieteni, foarte rar, ce-i drept, stiti ce faceam?
Inghesuiam hainele prin sifoniere si ajunsesem sa le indes chiar si dupa canapea…. Yap, I did that….
Eram neputincioasa, nu stiam cum sa ies din cosmarul asta nesfarsit al hainelor (si al vietii mele, in general) si luminita salvatoare a venit cand am auzit pentru prima data de metoda Konmari.
Pentru cine nu stie despre ce vorbesc, KONMARI vine de la numele lui Marie Kondo, consultant in organizare si creatoarea unui sistem unic de curatenie si reorganizare a casei.
Am inghitit pe nerasuflate cele doua carti ale ei – Magia Ordinii si Bucuria Ordinii – si imediat am inceput sa aplic ce invatasem.
Si viata mea s-a schimbat.
Dar sa ramanem la haine.
A fost nevoie de 2 festivaluri konmari – adica sa trec de 2 ori prin proces – ca sa pot elimina excesul de obiecte din viata si casa mea.
La capitolul haine, prima oara a fost destul de greu, fiindca nu aveam antrenament si nu reuseam sa ma despart usor de ce credeam eu ca imi foloseste si ca imi place, dar, pe masura ce am inaintat in proces, am inceput sa inteleg foarte bine ce insemna sa pastrez DOAR CEEA CE MA FACE FERICITA.
Si asa au disparut sute de haine, pana anul trecut, cand am ajuns la performanta de a avea 27 de haine in total, pentru toate cele 4 anotimpuri.
Consider ca ma incadrez la capitolul “ultra-minimalist”, desi eu nu ma declar a fi minimalista.
Mai degraba, sunt adepta unui stil de viata simplificat. 😊
Dar dat fiind numarul foarte redus de hainute, sar “in minus” de limita minima recomadata de cei care practica “garderoba capsula”, asa ca m-am auto-incadrat la ultra.
Uite cateva reguli de care trebuie sa tinem cont cand vrem sa alcatuim o garderoba ultra-minimalista.
REGULA #1 – alege hainele dupa utilitatea lor.
Dupa rolul pe care il vor juca in viata ta de zi cu zi.
Trebuie sa stii exact ce fel de haine iti trebuie, pentru ce ocazii si cum le vei folosi.
Daca esti o persoana care face mult sport, asta sigur se va vedea in garderoba ta. La fel si daca esti o persoana care are o munca de birou sau cineva care lucreaza de acasa.
REGULA #2 – alege haine neutre, versatile, usor de adaptat diverselor situatii.
Indreapta-te spre culori neutre sau alege o paleta compusa din culori complementare, care sa se asorteze perfect intre ele.
REGULA #3 – gandeste “in sezoane”.
Garderoba minimalista trebuie sa fie functionala all year round, sa poti purta majoritatea hainelor pe tot parcursul anului.
Bineinteles ca geaca de iarna sau puloverul gros ies din discutie vara, dar pantalonii, blugii, tricourile, bluzele, rochiile, fustele, ar trebui sa poata fi purtate pe parcursul cator mai multe luni.
Asa eficientizam garderoba si o reducem semnificativ.
REGULA #4 – tine intotdeauna cont de ciclurile de rotire a hainelor, adica purtare-spalare-uscare-calcare.
Cu cat garderoba ta este mai restrasa, cu atat mai organizat trebuie sa fii ca sa nu risti sa ramai fara…. lenjerie intima sau fara haine curate in ziua sedintei cu sefii cei mari.
REGULA #5 – indreapta-te exclusiv inspre haine de calitate.
Da, asta inseamna o investitie, probabil ca vei iesi cu mult din zona ta de confort – eu am iesit rau de tot cand am dat 500 de lei pe perechea mea de blugi, dar, hei, ii port aproape zilnic de un an si ceva! – dar iti garantez ca merita!
Garderoba minimalista sau ultra-minimalista se defineste printr-o rotatie accelerata a hainelor.
Fiecare haina va fi purtata probabil cel putin o data pe saptamana, asa ca trebuie sa faca fata foarte bine uzurii si spalarilor repetate.
GARDEROBA (ULTRA-)MINIMALISTA NU ESTE
PENTRU TINE DACA….
Eu am primit intrebari si comentarii, unele malitioase, altele nevinovate, unele ironice, altele curioase…. Anyway, vei atrage atentia, crede-ma.
Fiindca eu port doar negru – IUBESC NEGRUL!!!! – am fost intrebata de zeci de ori daca port doliu. Duh!!!!….
Am fost intrebata daca port aceeasi lenjerie intima doua zile la rand – geesh!…., daca am probleme cu banii 😊, de ce nu am mai multe haine, daca ma imbrac mereu la fel, daca am nevoie de bani…. 😀
Daca vreau sa mi se dea sau sa mi se imprumute haine….
Am avut parte de o mie si una de intrebari si comentarii, dar, hei, nu trebuie sa punem la suflet.
Daca moda este your thing si iti place sa urmezi trendul, in mod clar nu o sa te simti bine cu o garderoba minimalista, fiindca ideea e sa “tragi” de ACELEASI HAINE cativa ani, pana nu mai sunt de purtat, indiferent de trendul sezonului.
De asemenea, daca iti place diversitatea si daca simti ca te plictisesti usor de o haina, atunci, nope, conceptul minimalist nu este pentru tine.
Daca vrei sa stam la o cafea si sa afli mai multe despre garderoba mea ultra-minimalista – si sa o si vezi in superbitatea ei – click pe video-ul de mai jos.
O sa ma bucur foarte mult daca te vei abona la canalul meu de youtube, daca vei da LIKE si SHARE video-ului cu pricina.
Pentru si mai multe discutii frumoase despre schimbare, check out si podcastul #reMIND – Arta Schimbarii, pe care il realizez impreuna cu psihologul Delia Bebi.
Cu drag,